Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg През последните дни новините ни заливат. То

...
Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg През последните дни новините ни заливат. То
Коментари Харесай

АЕЖ и двойният им аршин спрямо политици и журналисти

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg 

През последните дни новините ни заливат. То не са комисии за „ следствие на корупционните практики в Агенция " Митници " и възможната роля на Асен Василев ”, за „ Турски поток “, която би трябвало да ревизира събитията към изгубването на Пътната карта за развиване на газопреносната система на страната от 2017 година, то не са взаимни обвинявания кой и защо е виновен, то не са кавги на най-високо равнище, арестувани за контрабанда и свързаността им с депутати и с някогашни силови министри, дори и с към този момент някогашни основни секретари на Министерство на вътрешните работи.

И в целия този цирк, апропо, се случиха още две неща, които също попаднаха във вниманието на медиите. Първо, в понеделник, журналистът от Bird Димитър Стоянов заплаши с ликвидиране човек, който след това се разбра, съдейки по думите на Стоянов и на основния редактор на Bird.bg Атанас Чобанов, се представял за данъчен чиновник. По свидетелските показания на самия Стоянов, той е бил атакуван в тил и издран по главата, до момента в който пазарувал. Чобанов побърза да обвърже случая с подготвян от медията материал за зетя на вътрешния министър Калин Стоянов.

Какъв тъкмо е мотивът за спора, към момента, не е изцяло ясно, въпреки в публична позиция, разпратена от пресцентъра на Национална агенция за приходите, да се твърди, че е бил за погрешно паркиране.

Софийска районна прокуратура притегли към наказателна отговорност журналиста – за  хулиганство и за закана с ликвидиране с военен револвер. От медията му настояват, че последвалите претърсвания на дома му са ясна индикация, че против него и Bird се упражнява напън. Към момента са конфискувани два броя бойни револвера и една карабина, а по отношение на Стоянов е взета мярка за неотклонение „ гаранция в пари “ в размер на 5000 лв..

Установено e и че „ дейностите на Стоянов са “непристойни, жестоко нарушаващи публичния ред и изразяващи очевидно пренебрежение към обществото, като с изключение на, че е извадил военен револвер на публично място, същият е нанесъл и голям брой удари с крайници и ръце в региона на главата и тялото на П.Л. Обвиняемият е отправял и голям брой обидни квалификации по адрес на мъжа, като се е заканил, че „ ще му разбие главата “. Тези квалификации много внезапно се разминават с изказванията на Стоянов, а дали издралият го е въпросният чиновник, занапред следва да се обяснява.

Тук стигаме до реакциите – казусът, преди изобщо да е обяснен, се политизира извънредно. От едната страна изказванията са, че надали не персонално вътрешният министър е обвързван с възможното нахлуване над журналиста – тази версия пробват да прокарат главно от Bird. Другата прекаленост е, че Димитър Стоянов и стоящите зад него са спретнали тази история, с цел да може точно в този миг, и преди предварителните избори, да се нанесе удар против министъра и против ГЕРБ. Някъде по средата е версията, че в действителност се касае за най-обикновен персонален спор, при който журналистът се е изявил като каубой в Дивия запад. Но обстоятелствата още не са открити.

АЕЖ

Макар още да не е ясно какво тъкмо се е случило, реагираха и от АЕЖ - Асоциацията на европейските публицисти – България, които настояха „ Министерството на вътрешните работи да разгласява всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов. ” Тук към този момент следва и много подозрителната констатация, че съгласно тях, видите ли, ” Министерство на вътрешните работи към този момент е надвишило пълномощията си, като е решило да разгласява част от запис от камера за наблюдаване ”, както и упреците, че „ проявлението на това видео нарушава презумпцията за непорочност на арестувания и не изяснява по какъв начин Стоянов е получил пострадванията по главата си ”.

Но дано да кажем, че бранители на публицистите у нас, за каквито сами се показват от въпросното Неправителствени организации, са приели драговолно случая. Прекрасно, само че... съвсем по същото време, на идващия ден, някогашният вътрешен министър Бойко Рашков беше изслушан във краткотрайната комисия по инспекция на обстоятелствата и събитията към абсурда с " Митници " и познанството му с татко и наследник Димитрови, а в залата породи напрежение сред него и журналиста Николай Караколев, като Рашков дори счупи телефона на журналиста, след това упражни и експанзия по отношение на различен представител на медиите - Симон Милков, който пък подгони с... чадър. Кадрите станаха общественоизвестни и провокираха остри реакции измежду доста хора.

Какво обаче липсваше ли? Никаква реакция от страна на към този момент упоменатото НПО- АЕЖ. Ще се запита човек, това инцидентно ли е, проспали са вербална и физическа експанзия против публицисти ли? Или се касае за много изтъкнат и на пръв взор непонятен двоен критерий.

Проблемът е, че не им е за пръв път, а обяснението за какво са чувствителни единствено по отношение на някои публицисти, от дълго време не е загадка. Преди две години, при скандално държание на водача на „ Възраждане “ Костадин Костадинов, който отхвърли да дава отговор  на въпроси на публицисти от няколко медии („ Дневник ”, „ Капитал ”, ”Медиапул ” и ”Клуб Z ”) като ги назова „ жълто-кафяви отходни тръби на американското посолство ”, пробвайки се да изгони и репортера на „ Дневник ” Ралица Фичева, от АЕЖ още веднъж мълниеносно реагираха с позиция. И вярно. Обаче (ето, отново има „ обаче ”)...

Връщаме се още по-назад, когато през 2018г., в „ Шератон ”, трима предприемачи и медийни издатели- Иво Прокопиев, Огнян Донев, Сашо Дончев, двама от които подсъдими по това време, събират публицисти, представители на Неправителствени организации бранша и професионални протестъри, с цел да показват “Бяла книга ” на медиите. Поканени са близки до въпросните публицисти и медии, както в действителност прави и Костадинов през 2022г. – кани близки до него публицисти и медии. И тогава, както и през 2018г., следва преследване на неуместните кореспонденти, като при този случай пострадали са от екипа на Канал 3, които даже са афектирани от Иво Прокопиев - „ Не считам, че попадате в квалификацията на свободна медия. Понеже сте орган на една политическа групировка, която по никакъв метод не създава качествена публицистика ”.

Какво следва ли? Нищо изключително в действителност, а от АЕЖ изобщо не се трогват от държанието по отношение на „ Канал 3 ”. Обяснението не е комплицирано – задоволително е да забележим кои са публицистите, стоящи в основата на АЕЖ, с цел да си разбираем за какво в някои от случаите (Стоянов) реакциите са толкоз остри, в други (Канал 3, Караколев, Милков) изобщо отсъстват. А след това точно от въпросното Неправителствени организации ще приказват, че са стожер на истината, самостоятелни, и се грижат за „ възстановяване на медийната среда и качеството на публицистиката в България ”.

Липсва тяхна реакция и през 2021г., когато запечатаха редакцията на в. ”Труд ”, след акцията, дирижирана от тогавашния министър на културата Велислав Минеков и осъществена с общителната поддръжка на тогавашния Министерство на вътрешните работи министър Бойко Рашков (ах, този Рашков, на всички места е!).

Проблемът дори не е толкоз, че има двойни стандарти – във всяка сфера ги има, за жалост. Проблемът е, че тук става дума за медии, за свободно изложение, за репресии от политици по отношение на публицисти. Проблемът е, че АЕЖ са се (само)наложили, или е по-правилно да кажем – бяха наложени, като представляващи публицистите в България. Но както е видно – не всички, а единствено тези, които са част от околните до техните кръгове и медии. Обикновено Неправителствени организации, обслужващо избрани ползи и лица, само че получаващо извънредно необятно отразяване и извънредно голословна легитимация.

* * *

Виктория Георгиева е приключила " Реализация и подготовка на ТВ излъчвания " към Софийския университет " Св. Климент Охридски ", както и " Религията в Европа ", направление " Ислям ", още веднъж в СУ. Изучавала е и логика на психиката. Заместник основен редактор в " Ах, тези медии! ", редактор и създател в " Консерваторъ ", създател във вестник " Труд ".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като експерт маркетинг и реклама за водещи български компании.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР